Personal Data Protection Act

Akta Perlindungan Data Peribadi

  1. A) Personal Data Protection Policy

We at Luxasia (M) Sdn Bhd (“escentials”) take our responsibilities under Malaysia’s Personal Data Protection Act 2010 (the “PDPA”) seriously. We recognise the importance of safeguarding the personal data you have provided us and it is our responsibility to properly manage, protect and process your personal data.

This Personal Data Protection Policy is designed to assist you in understanding how we collect, use, disclose and/or process the personal data you have provided to us, as well as to assist you in making an informed decision before providing us with any of your personal data.

If you, at any time, have any queries on this policy or any other queries in relation to how we may manage, protect and/or process your personal data, please do not hesitate to contact our Data Protection Team (attention email “DPT”) at DPO@LUXASIA.com

  1. A) Dasar Perlindungan Data Peribadi

Kami di Luxasia (M) Sdn Bhd ("escentials") memandang serius tanggungjawab kami di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2010 ("PDPA"). Kami menyedari pentingnya menjaga data peribadi yang anda berikan kepada kami dan merupakan tanggungjawab kami untuk mengurus, melindungi dan memproses data peribadi anda dengan betul.

Dasar Perlindungan Data Peribadi ini dirancang untuk membantu anda dalam memahami bagaimana kami mengumpulkan, menggunakan, mendedahkan dan / atau memproses data peribadi yang anda berikan kepada kami, dan juga untuk membantu anda dalam membuat keputusan yang tepat sebelum memberikan kami salah satu data peribadi anda.

Sekiranya anda, pada bila-bila masa, mempunyai pertanyaan mengenai dasar ini atau pertanyaan lain yang berkaitan dengan bagaimana kami dapat mengurus, melindungi dan / atau memproses data peribadi anda, sila jangan ragu untuk menghubungi Pasukan Perlindungan Data kami (perhatian email "DPT" ) di DPO@LUXASIA.com

1 INTRODUCTION TO THE PDPA

1.1 “Personal Data” is defined under PDPA to mean data, whether true or not, about an individual who can be identified from that data, or from that data and other information to which an organisation has or is likely to have access.

1.2 We will collect your personal data in accordance with the PDPA by various means including via forms you complete, transactions made, subscriptions or through the use of cookies, or in the course of any other forms of interaction between you and us. Example of the types of personal data we may collect include your name, email address, photograph, birth date, gender, address, contact information, occupation, nationality, travel identification information, credit card and other payment information, personal interests, information on social media, records of questions that you ask us, answers you provide to questions we ask, other information about your dealings with us and information about you stored in cookies (such as your purchase history and other usage information) and Internet Protocol address or addresses when you interact with a Luxasia Group website. We hereby notify you of the purposes for which your personal data may be collected, used, disclosed and/or processed, as well as obtain your consent for the collection, use, disclosure and/or processing of your personal data for the intended purposes, unless an exception under the law permits us to collect and process your personal data without your consent.

1.3 The provision of certain personal data by you to us is compulsory or obligatory failing which we may not be able to perform the relevant services.

1 PENGENALAN KEPADA PDPA

1.1 “Data Peribadi” didefinisikan di bawah PDPA bermaksud data, sama ada benar atau tidak, mengenai individu yang dapat dikenali dari data tersebut, atau dari data tersebut dan maklumat lain yang boleh atau mungkin diakses oleh organisasi.

1.2 Kami akan mengumpulkan data peribadi anda sesuai dengan PDPA dengan pelbagai cara termasuk melalui borang yang anda lengkapkan, transaksi yang dibuat, langganan atau melalui penggunaan kuki, atau semasa melakukan bentuk interaksi lain antara anda dan kami. Contoh jenis data peribadi yang kami mungkin kumpulkan termasuk nama, alamat e-mel, gambar, tarikh lahir, jantina, alamat, maklumat hubungan, pekerjaan, kewarganegaraan, maklumat pengenalan perjalanan, kad kredit dan maklumat pembayaran lain, kepentingan peribadi, maklumat mengenai sosial media, catatan soalan yang anda ajukan kepada kami, jawapan yang anda berikan kepada pertanyaan yang kami ajukan, maklumat lain mengenai urusan anda dengan kami dan maklumat mengenai anda yang disimpan dalam kuki (seperti sejarah pembelian anda dan maklumat penggunaan lain) dan alamat Protokol Internet ketika anda berinteraksi dengan laman web Kumpulan Luxasia. We hereby notify you of the purposes for which your personal data may be collected, used, disclosed and/or processed, as well as obtain your consent for the collection, use, disclosure and/or processing of your personal data for the intended purposes, unless an exception under the law permits us to collect and process your personal data without your consent. Kami dengan ini memberitahu anda tentang tujuan-tujuan di mana data peribadi anda dikumpulkan, digunakan, didedahkan dan / atau diproses, serta mendapatkan persetujuan anda untuk pengumpulan, penggunaan, pendedahan dan / atau pemrosesan data peribadi anda untuk tujuan yang dimaksudkan, kecuali pengecualian di bawah undang-undang yang membenarkan kami mengumpulkan dan memproses data peribadi anda tanpa persetujuan anda.

1.3 Pemberian data peribadi tertentu oleh anda kepada kami adalah wajib, jika tidak kami mungkin tidak dapat melaksanakan perkhidmatan yang berkaitan.

2 PURPOSES FOR COLLECTION, USE, DISCLOSURE AND PROCESSING OF PERSONAL DATA

2.1 The personal data which we collect from you may be collected, used, disclosed and/or processed for various purposes, depending on the circumstances for which we may/will need to process your personal data, which include but are not limited to :

(a) Communicating with you on your enquiries, and/or sending you marketing, advertising and promotional information and materials relating to events; productions; shows; concerts; and/or services that we, our partners and/or third party organisations with whom we are collaborating, may be selling or marketing.

(b) Administrative matters on your sign-ups/registrations for accounts, payments or refunds.

(c) Any other purposes that we notify you of at the time of obtaining your consent.

(collectively, the “Purposes”)

As the purposes for which we may/will collect, use, disclose or process your personal data depend on the circumstances at hand, such purpose may not appear above. However, we will notify you of such other purpose at the time of obtaining your consent, unless processing of your personal data without your consent is permitted by the PDPA or by law.

2 TUJUAN PENGUMPULAN, PENGGUNAAN, PENDEDAHAN DAN PEMPROSESAN DATA PERIBADI

2.1 Data peribadi yang kami kumpulkan dari anda mungkin dikumpulkan, digunakan, didedahkan dan / atau diproses untuk pelbagai tujuan, bergantung pada keadaan di mana kami mungkin / akan perlu memproses data peribadi anda, yang merangkumi tetapi tidak terhad kepada:

(a) Berkomunikasi dengan anda mengenai pertanyaan anda, dan / atau mengirimkan maklumat dan bahan pemasaran, iklan dan promosi yang berkaitan dengan acara; pengeluaran; menunjukkan; konsert; dan / atau perkhidmatan yang kami, rakan kongsi dan / atau organisasi pihak ketiga yang kami bekerjasama, mungkin menjual atau pemasaran.

(b) Perkara pentadbiran mengenai pendaftaran anda bagi akaun, pembayaran atau bayaran balik.

(c) Apa-apa tujuan lain yang kami maklumkan kepada anda pada masa mendapat persetujuan anda.

(secara kolektif, "Tujuan")

Oleh kerana tujuan yang kami akan mengumpulkan, menggunakan, mendedahkan atau memproses data peribadi anda bergantung pada keadaan yang berlaku, tujuan tersebut mungkin tidak muncul di atas. Walau bagaimanapun, kami akan memberitahu anda tentang tujuan lain tersebut pada saat mendapatkan persetujuan anda, melainkan jika memproses data peribadi anda tanpa persetujuan anda dibenarkan oleh PDPA atau oleh undang-undang.

3 SPECIFIC ISSUES FOR THE DISCLOSURE OF PERSONAL DATA TO THIRD PARTIES

3.1 We respect the confidentiality of the personal data you have provided to us.

3.2 In relation to our use of your personal data for the Purposes or other purposes which are reasonably related to the Purposes, we may disclose your personal data to our (i) employees; (ii) agents, contractors or service providers who provide operational services to us, such as marketing optimization, information technology, telecommunications, security and other relevant services which requires their collection, or disclosure of your personal data; (iii) payment processors, who process your payment on the website; (iv) logistics provider, such as courier services which will delivery your order to you; (v) business partners in connection with the processing of any promotion, event or service organised by us; (vi) professional advisers and consultants; or (vii) any other party whom you authorise us to disclose your personal data to.

3.3 However, please note that we may disclose your personal data to third parties without first obtaining your consent in certain situations, including, without limitation, the following :

(a) cases in which the disclosure is required or authorised based on the applicable laws and/or regulations;

(b) cases in which the purpose of such disclosure is clearly in your interests, and if consent cannot be obtained in a timely way;

(c) cases in which the disclosure is necessary to respond to an emergency that threatens the life, health or safety of yourself or another individual;

(d) cases in which the disclosure is necessary for any investigation or proceedings;

(e) cases in which the personal data is disclosed to any officer of a prescribed law enforcement agency, upon production of written authorisation signed by the head or director of that law enforcement agency or a person of a similar rank, certifying that the personal data is necessary for the purposes of the functions or duties of the officer;

(f) cases in which the disclosure is to a public agency and such disclosure is necessary in the public interest; and/or

(g) where such disclosure without your consent is permitted by the PDPA or by law.

3.4 The instances listed above at paragraph 3.3 are not intended to be exhaustive.

3.5 Where we disclose your personal data to third parties with your consent, we will employ our best efforts to require such third parties to protect your personal data.

3 ISU-ISU KHUSUS UNTUK PENDEDAHAN DATA PERIBADI KEPADA PIHAK KETIGA

3.1 Kami menghormati kerahsiaan data peribadi yang anda berikan kepada kami.

3.2 Berkaitan dengan penggunaan data peribadi anda oleh kami untuk Tujuan atau tujuan lain yang berkaitan dengan Tujuan, kami mungkin mendedahkan data peribadi anda kepada (i) pekerja kami; (ii) ejen, kontraktor atau penyedia perkhidmatan yang memberikan perkhidmatan operasi kepada kami, seperti pengoptimuman pemasaran, teknologi maklumat, telekomunikasi, keselamatan dan perkhidmatan lain yang berkaitan yang memerlukan pengumpulan, atau pendedahan data peribadi anda; (iii) pemproses pembayaran, yang memproses pembayaran anda di laman web; (iv) penyedia logistik, seperti perkhidmatan kurier yang akan menghantar pesanan anda kepada anda; (v) rakan niaga berkaitan dengan memproses sebarang promosi, acara atau perkhidmatan yang diatur oleh kami; (vi) penasihat profesional dan perunding; atau (vii) pihak lain yang anda beri kebenaran kepada kami untuk mendedahkan data peribadi anda.

3.3 Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa kami mungkin mendedahkan data peribadi anda kepada pihak ketiga tanpa terlebih dahulu mendapat persetujuan anda dalam situasi tertentu, termasuk, tanpa batasan, yang berikut:

(a) kes di mana pendedahan itu diperlukan atau dibenarkan berdasarkan undang-undang dan / atau peraturan yang berlaku;

(b) kes-kes di mana tujuan pendedahan sedemikian jelas demi kepentingan anda, dan jika persetujuan tidak dapat diperoleh tepat pada waktunya;

(c) kes di mana pendedahan itu diperlukan untuk bertindak balas terhadap keadaan darurat yang mengancam nyawa, kesihatan atau keselamatan diri sendiri atau individu lain;

(d) kes di mana pendedahan itu diperlukan untuk penyiasatan atau prosiding;

(e) kes-kes di mana data peribadi didedahkan kepada mana-mana pegawai agensi penguatkuasaan undang-undang yang ditetapkan, setelah mengemukakan kebenaran bertulis yang ditandatangani oleh ketua atau pengarah agensi penguatkuasaan undang-undang itu atau orang yang berpangkat serupa, yang mengesahkan bahawa data peribadi itu diperlukan untuk tujuan fungsi atau tugas pegawai;

(f) kes-kes di mana pendedahan itu kepada agensi awam dan pendedahan tersebut perlu untuk kepentingan awam; dan / atau

(g) di mana pendedahan sedemikian tanpa kebenaran anda dibenarkan oleh PDPA atau oleh undang-undang.

3.4 Contoh yang dinyatakan di atas pada perenggan 3.3 tidak bertujuan untuk menyeluruh.

3.5 Di mana kami mendedahkan data peribadi anda kepada pihak ketiga dengan persetujuan anda, kami akan berusaha sedaya upaya untuk meminta pihak ketiga tersebut untuk melindungi data peribadi anda.

4 REQUEST FOR ACCESS AND/OR CORRECTION OF PERSONAL DATA

4.1 You may request to access and/or correct the personal data currently in our possession or control by submitting a written request to us. We will need enough information from you in order to ascertain your identity as well as the nature of your request, so as to be able to deal with your request. Hence, please submit your written request to DPO@LUXASIA.com attention: DPT

4.2 For a request to access personal data we will seek to provide you with the relevant personal data within 30 days of your request. Where we are unable to respond to you within the said 30 days, we will notify you of the soonest possible time within which we can provide you with the information requested. Note that the PDPA exempts certain types of personal data from being subject to your access request.

4.3 For a request to correct personal data, once we have sufficient information from you to deal with the request, we will :

(a) correct your personal data within 30 days. Where we are unable to do so within the said 30 days, we will notify you of the soonest practicable time within which we can make the correction. Note that the PDPA exempts certain types of personal data from being subject to your correction request as well as provides for situation(s) when correction need not be made by us despite your request; and

(b) subject to paragraph 4.4, we will send the corrected personal data to every other organisation to which the personal data was disclosed by Luxasia (M) Sdn Bhd within a year before the date the correction was made, unless that other organisation does not need the corrected personal data for any legal or business purpose.

4.4 Notwithstanding paragraph 4.3(b), we may, if you so consent, send the corrected personal data only to specific organisations to which the personal data was disclosed by us within a year before the date the correction was made.

4.5 We will also be charging you RM 100 for the handling and processing of your requests to access your personal data. We will provide you with a written estimate of the fee we will be charging. Please note that we are not required to respond to or deal with your access request unless you have agreed to pay the fee.

4 PERMINTAAN UNTUK AKSES DAN / ATAU PEMBETULAN DATA PERIBADI

4.1 Anda boleh meminta untuk mengakses dan / atau membetulkan data peribadi yang kini ada dalam kawalan kami dengan mengemukakan permintaan bertulis kepada kami. Kami memerlukan maklumat yang cukup daripada anda untuk memastikan identiti anda dan juga sifat permintaan anda, sehingga dapat menangani permintaan anda. Oleh itu, sila kemukakan permintaan bertulis anda ke perhatian DPO@LUXASIA.com : DPT.

4.2 Untuk permintaan untuk mengakses data peribadi, kami akan berusaha memberi anda data peribadi yang relevan dalam masa 30 hari dari permintaan anda. Sekiranya kami tidak dapat memberi maklum balas kepada anda dalam 30 hari tersebut, kami akan memberitahu anda mengenai waktu secepat mungkin di mana kami dapat memberikan anda maklumat yang diminta. Perhatikan bahawa PDPA mengecualikan jenis data peribadi tertentu daripada tunduk pada permintaan akses anda.

4.3 Untuk permintaan untuk membetulkan data peribadi, setelah kami mendapat maklumat yang mencukupi dari anda untuk menangani permintaan tersebut, kami akan:

(a) betulkan data peribadi anda dalam masa 30 hari. Sekiranya kami tidak dapat melakukannya dalam 30 hari tersebut, kami akan memberitahu anda mengenai waktu yang paling cepat yang dapat dilaksanakan di mana kami dapat melakukan pembetulan. Perhatikan bahawa PDPA mengecualikan jenis data peribadi tertentu daripada tunduk kepada permintaan pembetulan anda dan juga memperhatikan keadaan ketika pembetulan tidak perlu dibuat oleh kami walaupun anda meminta; dan

(b) tertakluk kepada perenggan 4.4, kami akan mengirimkan data peribadi yang diperbetulkan ke setiap organisasi lain di mana data peribadi tersebut didedahkan oleh Luxasia (M) Sdn Bhd dalam setahun sebelum tarikh pembetulan itu dibuat, melainkan organisasi lain tidak memerlukan pembetulan data peribadi untuk tujuan undang-undang atau perniagaan.

4.4 Walau apapun perenggan 4.3 (b), kami mungkin, jika anda mengizinkan, mengirim data peribadi yang diperbetulkan hanya kepada organisasi tertentu yang data peribadi didedahkan oleh kami dalam setahun sebelum tarikh pembetulan itu dibuat.

4.5 Kami juga akan mengenakan bayaran sebanyak RM 100 terhadap anda untuk menangani dan memproses permintaan anda untuk mengakses data peribadi anda. Kami akan memberi anda anggaran bertulis mengenai bayaran yang kami akan kenakan. Harap maklum bahawa kami tidak dikehendaki untuk menanggapi atau menangani permintaan akses anda melainkan anda telah bersetuju untuk membayar yuran.

5 REQUEST TO WITHDRAW CONSENT

5.1 You may withdraw your consent for the collection, use and/or disclosure of your personal data in our possession or under our control by submitting your request to DPO@LUXASIA.com attention: DPT

5.2 We will process your request within a reasonable time from such a request for withdrawal of consent being made, and will thereafter not collect, use and/or disclose your personal data in the manner stated in your request.

5.3 However, your withdrawal of consent could result in certain legal consequences arising from such withdrawal. In this regard, depending on the extent of your withdrawal of consent for us to process your personal data, it may mean that we will not be able to continue with your existing relationship with us.

5 PERMINTAAN UNTUK MENARIK BALIK KEBENARAN

5.1 Anda boleh menarik balik persetujuan anda untuk pengumpulan, penggunaan dan / atau pendedahan data peribadi anda yang kami miliki atau di bawah kawalan kami dengan mengemukakan permintaan anda ke DPO@LUXASIA.com : DPT

5.2 Kami akan memproses permintaan anda dalam masa yang munasabah dari permintaan untuk penarikan persetujuan yang dibuat, dan selepas itu tidak akan mengumpulkan, menggunakan dan / atau mendedahkan data peribadi anda dengan cara yang dinyatakan dalam permintaan anda.

5.3 Namun, penarikan persetujuan anda boleh mengakibatkan akibat hukum tertentu yang timbul dari penarikan tersebut. Dalam hal ini, bergantung pada sejauh mana penarikan persetujuan anda untuk kami memproses data peribadi anda, ini mungkin bermaksud bahawa kami tidak akan dapat meneruskan hubungan anda yang sedia ada dengan kami.

6 ADMINISTRATION AND MANAGEMENT OF PERSONAL DATA

6.1 We will take reasonable efforts to ensure that your personal data is accurate and complete, if your personal data is likely to be used by Luxasia (M) Sdn Bhd to make a decision that affects you, or disclosed to another organisation. However, this means that you must also update us of any changes in your personal data that you had initially provided us with. We will not be responsible for relying on inaccurate or incomplete personal data arising from your not updating us of any changes in your personal data that you had initially provided us with.

6.2 We will also put in place reasonable security arrangements to ensure that your personal data is adequately protected and secured. Appropriate security arrangements will be taken to prevent any unauthorised access, collection, use, disclosure, copying, modification, leakage, loss, damage and/or alteration of your personal data. However, we cannot assume responsibility for any unauthorised use of your personal data by third parties which are wholly attributable to factors beyond our control.

6.3 We will also put in place measures such that your personal data in our possession or under our control is destroyed and/or anonymised as soon as it is reasonable to assume that (i) the purpose for which that personal data was collected is no longer being served by the retention of such personal data; and (ii) retention is no longer necessary for any other legal or business purposes.

6.4 Where your personal data is to be transferred out of Malaysia, we will comply with the PDPA in doing so. In this regard, this includes us obtaining your consent unless an exception under the PDPA or law applies, and taking appropriate steps to ascertain that the foreign recipient organisation of the personal data is bound by legally enforceable obligations to provide to the transferred personal data a standard of protection that is at least comparable to the protection under the PDPA. This may include us entering into an appropriate contract with the foreign recipient organisation dealing with the personal data transfer or permitting the personal data transfer without such a contract if the PDPA or law permits us to.

6 PENTADBIRAN DAN PENGURUSAN DATA PERIBADI

6.1 Kami akan melakukan usaha yang wajar untuk memastikan bahawa data peribadi anda tepat dan lengkap, jika data peribadi anda kemungkinan akan digunakan oleh Luxasia (M) Sdn Bhd untuk membuat keputusan yang mempengaruhi anda, atau didedahkan kepada organisasi lain. Walau bagaimanapun, ini bermaksud bahawa anda juga mesti mengemas kini kami mengenai sebarang perubahan dalam data peribadi anda yang pada awalnya anda berikan kepada kami. Kami tidak akan bertanggungjawab untuk bergantung pada data peribadi yang tidak tepat atau tidak lengkap yang timbul kerana anda tidak mengemas kini mengenai perubahan data peribadi anda yang pada awalnya anda berikan kepada kami.

6.2 Kami juga akan membuat pengaturan keselamatan yang munasabah untuk memastikan data peribadi anda dilindungi dengan secukupnya. Pengaturan keselamatan yang sesuai akan diambil untuk mencegah akses, pengumpulan, penggunaan, pendedahan, penyalinan, pengubahsuaian, kebocoran, kehilangan, kerosakan dan / atau perubahan data peribadi anda tanpa izin. Namun, kami tidak dapat memikul tanggungjawab untuk penggunaan data peribadi anda secara tidak sah oleh pihak ketiga yang sepenuhnya disebabkan oleh faktor di luar kawalan kami.

6.3 Kami juga akan menetapkan langkah-langkah sedemikian rupa sehingga data peribadi anda yang kami miliki atau di bawah kawalan kami musnah dan / atau dinamakan tanpa nama sebaik sahaja menganggap bahawa (i) tujuan data peribadi itu dikumpulkan tidak lagi dilayan oleh penyimpanan data peribadi sedemikian; dan (ii) pengekalan tidak lagi diperlukan untuk tujuan undang-undang atau perniagaan lain.

6.4 Di mana data peribadi anda hendak dipindahkan ke luar Malaysia, kami akan mematuhi PDPA dalam melakukannya. Dalam hal ini, ini termasuk kami mendapatkan persetujuan anda melainkan ada pengecualian di bawah PDPA atau undang-undang yang berlaku, dan mengambil langkah-langkah yang sesuai untuk memastikan bahawa organisasi penerima asing terikat oleh kewajiban yang dapat dilaksanakan secara sah untuk memberikan data peribadi yang dipindahkan sebagai standard perlindungan yang setanding dengan perlindungan di bawah PDPA. Ini mungkin termasuk kita menandatangani kontrak yang sesuai dengan organisasi penerima asing yang berurusan dengan pemindahan data peribadi atau membenarkan pemindahan data peribadi tanpa kontrak seperti itu jika PDPA atau undang-undang mengizinkan kita.

7 COMPLAINT PROCESS

7.1 If you have any complaint or grievance regarding about how we are handling your personal data or about how we are complying with the PDPA, we welcome you to contact us with your complaint or grievance.

7.2 Please contact us through one of the following methods with your complaint or grievance :

(a) E-mail: DPO@LUXASIA.com (Attention it to the ‘Data Protection Team’)

(c) Office address: LUXASIA Pte. Ltd, 12 Tai Seng Street, Level 5 Luxasia Building, Singapore 534118

(Attention it to the ‘Data Protection Team’)

7.3 We will certainly strive to deal with any complaint or grievance that you may have speedily and fairly.

7 PROSES ADUAN

7.1 Sekiranya anda mempunyai aduan atau rungutan mengenai bagaimana kami mengendalikan data peribadi anda atau tentang bagaimana kami mematuhi PDPA, kami mengalu-alukan anda untuk menghubungi kami mengenai aduan atau rungutan anda.

7.2 Sila hubungi kami melalui salah satu kaedah berikut dengan aduan atau rungutan anda:

(a) E-mel: DPO@LUXASIA.com (Perhatikan kepada 'Pasukan Perlindungan Data’)

(c) Alamat pejabat: LUXASIA Pte. Ltd, 12 Tai Seng Street, Level 5 Luxasia Building, Singapore 534118

(Perhatikan kepada 'Pasukan Perlindungan Data’)

7.3 Kami pasti akan berusaha untuk menangani sebarang aduan atau rungutan yang anda mungkin alami dengan cepat dan adil.

8 UPDATES ON PERSONAL DATA PROTECTION POLICY

8.1 As part of our efforts to ensure that we properly manage, protect and process your personal data, we will be reviewing our policies, procedures and processes from time to time.

8.2 We reserve the right to amend the terms of this Personal Data Protection Policy at our absolute discretion. Any amended Personal Data Protection Policy will be posted on our website.

8.3 You are encouraged to visit the above website from time to time to ensure that you are well informed of our latest policies in relation to personal data protection.

8 KEMASKINI DASAR PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

8.1 Sebagai sebahagian daripada usaha kami untuk memastikan bahawa kami mengurus, melindungi dan memproses data peribadi anda dengan betul, kami akan mengkaji dasar, prosedur dan proses kami dari semasa ke semasa.

8.2 Kami berhak untuk mengubah syarat-syarat Dasar Perlindungan Data Peribadi ini mengikut budi bicara mutlak kami. Sebarang Dasar Perlindungan Data Peribadi yang dipinda akan dipaparkan di laman web kami.

8.3 Anda digalakkan untuk melayari laman web di atas dari semasa ke semasa untuk memastikan bahawa anda mendapat maklumat mengenai polisi terkini kami berkaitan dengan perlindungan data peribadi.

  1. B) COOKIE POLICY
  1. Please note that we use cookies on our website. Cookies are text files that we put on your computer and they store/record information about your visit to and use of the website. Cookies can compile information about your browsing habits and can also enhance your browsing experience.
  2. We use cookies for the following purposes :

(a) to improve your user experience on this website; (b) to remember your preferences; (c) to help us understand how this website is performing; (d) to monitor traffic to the website; (e) to enable this website to function properly; (collectively the “Cookie Purposes”)

You can control cookies through your web browser settings. This allows you to determine which cookies to allow and which to refuse. If you disallow the use of cookies on our website, please note that you may not be able to access the full range of functions that our website offers. Personal data (if any) that we collect from you through cookies may be passed to our third party service providers, whether located in Malaysia or elsewhere, for one or more of the Cookie Purposes, for managing and/or administering our website, or for the purpose of data hosting/storage/backup. Your use of our website constitutes consent by you to our use of cookies and to the matters set out herein.

  1. B) DASAR COOKIE
  1. Harap maklum bahawa kami menggunakan cookie di laman web kami. Cookie adalah fail teks yang kami letakkan di komputer anda dan mereka menyimpan / merekodkan maklumat mengenai lawatan dan penggunaan laman web anda. Cookie dapat mengumpulkan maklumat mengenai tabiat melayari anda dan juga dapat meningkatkan pengalaman melayari anda.
  2. Kami menggunakan cookie untuk tujuan berikut:

(a) untuk meningkatkan pengalaman pengguna anda di laman web ini; (b) untuk mengingati pilihan anda; (c) untuk membantu kita memahami bagaimana prestasi laman web ini; (d) untuk memantau lalu lintas ke laman web; (e) untuk membolehkan laman web ini berfungsi dengan baik; (secara kolektif "Tujuan Cookie")

Anda boleh mengawal cookie melalui tetapan penyemak imbas web anda. Ini membolehkan anda menentukan cookie mana yang akan diizinkan dan yang mana yang harus ditolak. Sekiranya anda tidak membenarkan penggunaan cookie di laman web kami, harap maklum bahawa anda mungkin tidak dapat mengakses pelbagai fungsi yang ditawarkan oleh laman web kami. Data peribadi (jika ada) yang kami kumpulkan dari anda melalui cookie boleh diserahkan kepada penyedia perkhidmatan pihak ketiga kami, sama ada terletak di Malaysia atau di tempat lain, untuk satu atau lebih Tujuan Cookie, untuk mengurus dan / atau mentadbir laman web kami, atau untuk tujuan hosting / penyimpanan / sandaran data. Penggunaan laman web kami oleh anda merupakan persetujuan oleh anda untuk penggunaan cookie dan perkara-perkara yang dinyatakan di sini.

  1. C) TERMS AND CONDITIONS OF SERVICE

Your use of the escentials website as well as all Luxasia (M) Sdn Bhd microsites (“Our Websites”) is expressly conditioned on your acceptance of escentials (“escentials”) Terms and Conditions of Service (“Terms and Conditions”).

The Terms and Conditions apply to the use of the services on or access to the services available through Our Websites. By using Our Websites, you unconditionally agree and accept to be legally bound by the Terms and Conditions. If you do not agree with any part of the Terms and Conditions, you must not, or must cease to, use the services on and cease to access any of the services available through Our Websites.

Certain products and services have their own specific governing terms and conditions which shall apply in addition to the Terms and Conditions. These specific terms and conditions shall include any terms and conditions found on your screens and when using any part of Our Websites. In the event of any inconsistency between the specific terms and conditions and the Terms and Conditions, the specific terms and conditions shall prevail in relation to the product or service in question.

  1. C) TERMA DAN SYARAT PERKHIDMATAN

Penggunaan laman web escentials dan juga semua microsites Luxasia (M) Sdn Bhd oleh anda ("Laman Web Kami") secara jelas bergantung pada penerimaan Terma dan Syarat Perkhidmatan ("Terma dan Syarat") oleh anda.

Terma dan Syarat berlaku untuk penggunaan perkhidmatan atau akses ke perkhidmatan yang tersedia melalui Laman Web Kami. Dengan menggunakan Laman Web Kami, anda tanpa syarat bersetuju dan menerima untuk terikat secara sah oleh Terma dan Syarat. Sekiranya anda tidak bersetuju dengan mana-mana bahagian dalam Terma dan Syarat, anda tidak boleh, atau mesti berhenti, menggunakan perkhidmatan tersebut dan berhenti mengakses mana-mana perkhidmatan yang tersedia melalui Laman Web Kami.

Produk dan perkhidmatan tertentu mempunyai syarat dan ketentuan khusus mereka sendiri yang akan berlaku sebagai tambahan kepada Terma dan Syarat. Terma dan syarat khusus ini merangkumi terma dan syarat yang terdapat di skrin anda dan semasa menggunakan mana-mana bahagian dari Laman Web Kami. Sekiranya terdapat ketidakkonsistenan antara terma dan syarat tertentu dan Terma dan Syarat, terma dan syarat tertentu akan berlaku berkaitan dengan produk atau perkhidmatan yang dimaksudkan.

  1. Ownership

Luxasia (M) Sdn Bhd is the operator of this site. Our Websites, and each of its respective modules, together with the arrangement and compilation of the content found on Our Websites, are the copyrighted property of Luxasia (M) Sdn Bhd and/or its various third party providers and distributors and which is licensed to Luxasia (M) Sdn Bhd.

Nothing contained on Our Websites should be construed as granting, by implication, estoppel, or otherwise, any license or right to use any of the content on Our Websites or Trademarks without the prior written permission of Luxasia (M) Sdn Bhd, or such other party that may own the content on the site or the Luxasia (M) Sdn Bhd Trademarks.

Luxasia (M) Sdn Bhd grants you a limited, non-exclusive, non-transferable right to use Our Websites in accordance with the Terms and Conditions. You agree that you:

  1. A) shall not employ misleading email addresses or falsify information in the header, footer, return path, or any part of any communication, including emails, transmitted through Our Websites.
  2. B) shall not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit distribute or otherwise communicate to the public any of the content provided in Our Websites, including the text, graphics, button icons, audio and video clips, digital downloads, data compilations and software, without the prior written permission of Luxasia (M) Sdn Bhd and/or its third party providers and distributors, except that you may download, display and print the materials presented on Our Websites for your personal, non-commercial use only.
  3. C) shall not alter, modify, translate, decompile, adapt, disassemble, reverse engineer or create derivative works from any content or component from Our Websites without the prior written permission of Luxasia (M) Sdn Bhd and/or its third party providers and distributors.
  4. D) shall not use any “robot,” “spider”, “crawler” or other automated device, or a program, algorithm or methodology having similar processes or functionality, or any manual process, to monitor or copy any of the web pages, data or content found on Our Websites, in any case without the prior written permission of Luxasia (M) Sdn Bhd and/or its third party providers and distributors.
  5. E) shall not transmit or otherwise transfer any web pages, data or content found on Our Websites to any other computer, server, web site, or other medium for mass distribution or for use in any commercial enterprise. The use of such materials on any other web site or in any environment of networked computers is prohibited.
  6. F) shall not post or transmit any information which (i) infringes the rights of others or violates their privacy or publicity rights, (ii) is protected by copyright, trademark or other proprietary right, unless with the express written permission of the owner of such right, (iii) contains a virus, bug, worm, time bomb, trojan horse, trap door or other harmful item, (iv) is used to unlawfully collude against another person in restraint of trade or competition, or (v) creates any liability on Luxasia (M) Sdn Bhd or causes Luxasia (M) Sdn BHd to lose (in whole or in part) the services of our internet service providers or other suppliers.

You agree that you shall be solely liable for any damages resulting from any infringement of copyright, trademark, or other proprietary right, or any other loss or harm resulting from your use of Our Websites.

Registration Use of Our Websites may require you to register and provide certain personal information to access and/or download certain information and materials, and/or to sign-up for Luxasia (M) Sdn Bhd’s mailing lists. You may choose not to provide any personal information, but if you decline to provide any mandatory information required, you may not be able to complete the registration process.

In consideration of Luxasia (M) Sdn Bhd permitting you to use the site, in registering and providing such personal information, you represent and warrant that: (a) the information about yourself is true, accurate, current, and complete (apart from optional items) as required by various registration forms on the site (the “Registration Data”) and (b) you will maintain and promptly update the Registration Data to keep it true, accurate, current and complete. If you provide any information that is untrue, inaccurate, not current or incomplete, or if Luxasia (M) Sdn Bhd has reasonable grounds to suspect that such information is untrue, inaccurate, not current or incomplete, Luxasia (M) Sdn Bhd has the right to suspend or terminate your account and refuse any and all current or future access to and use of Our Websites.

  1. Pemilikan

Luxasia (M) Sdn Bhd adalah pengendali laman web ini. Laman Web kami, dan setiap modulnya masing-masing, bersama dengan susunan dan penyusunan kandungan yang terdapat di Laman Web Kami, adalah hak cipta Luxasia (M) Sdn Bhd dan / atau pelbagai penyedia dan pengedar pihak ketiga dan yang dilesenkan untuk Luxasia (M) Sdn Bhd.

Tidak ada yang terkandung di Laman Web Kami yang boleh ditafsirkan sebagai pemberian, secara tersirat, estoppel, atau sebaliknya, sebarang lesen atau hak untuk menggunakan mana-mana kandungan di Laman Web atau Tanda Dagangan kami tanpa kebenaran bertulis terlebih dahulu dari Luxasia (M) Sdn Bhd, atau yang lain pihak yang mungkin memiliki kandungan di laman web ini atau Tanda Dagangan Luxasia (M) Sdn Bhd.

Luxasia (M) Sdn Bhd memberi anda hak terhad, tidak eksklusif, tidak boleh dipindah milik untuk menggunakan Laman Web Kami mengikut Terma dan Syarat. Anda bersetuju bahawa anda:

  1. A) tidak akan menggunakan alamat e-mel yang mengelirukan atau memalsukan maklumat di tajuk, footer, jalan balik, atau bahagian komunikasi apa pun, termasuk e-mel, yang dihantar melalui Laman Web Kami.
  2. B) tidak boleh menyalin, memperbanyak, menerbitkan semula, memuat naik, memposting, menyebarkan atau menyampaikan kepada orang lain kandungan yang disediakan di Laman Web Kami, termasuk teks, grafik, ikon butang, klip audio dan video, muat turun digital, kompilasi data dan perisian , tanpa kebenaran bertulis terlebih dahulu dari Luxasia (M) Sdn Bhd dan / atau penyedia dan pengedar pihak ketiga, kecuali anda boleh memuat turun, memaparkan dan mencetak bahan yang disajikan di Laman Web Kami untuk penggunaan peribadi dan bukan komersial sahaja.
  3. C) tidak akan mengubah, menterjemahkan, menyusun semula, menyesuaikan, membongkar, merekayasa terbalik atau membuat karya terbitan dari sebarang kandungan atau komponen dari Laman Web Kami tanpa kebenaran bertulis terlebih dahulu dari Luxasia (M) Sdn Bhd dan / atau penyedia dan pengedar pihak ketiga.
  4. D) tidak boleh menggunakan "robot", "labah-labah", "perayap" atau peranti automatik lain, atau program, algoritma atau metodologi yang mempunyai proses atau fungsi yang serupa, atau proses manual apa pun, untuk memantau atau menyalin mana-mana laman web, data atau kandungan yang terdapat di Laman Web Kami, dalam keadaan apa pun tanpa kebenaran bertulis dari Luxasia (M) Sdn Bhd dan / atau penyedia dan pengedar pihak ketiga.
  5. E) tidak akan menghantar atau memindahkan laman web, data atau kandungan yang terdapat di Laman Web Kami ke komputer, pelayan, laman web, atau media lain untuk pengedaran besar-besaran atau untuk digunakan di mana-mana perusahaan komersial. Penggunaan bahan-bahan tersebut di laman web lain atau di lingkungan komputer rangkaian adalah dilarang.
  6. F) tidak akan menyiarkan atau menghantar maklumat yang (i) melanggar hak orang lain atau melanggar hak privasi atau publisiti mereka, (ii) dilindungi oleh hak cipta, tanda dagang atau hak milik lain, kecuali dengan izin bertulis secara tegas dari pemilik hak tersebut , (iii) mengandungi virus, bug, worm, bom waktu, trojan horse, perangkap pintu atau barang berbahaya lain, (iv) digunakan untuk bersalah secara haram terhadap orang lain yang menahan perdagangan atau persaingan, atau (v) menimbulkan sebarang tanggungjawab pada Luxasia (M) Sdn Bhd atau menyebabkan Luxasia (M) Sdn Bhd kehilangan (keseluruhan atau sebahagian) perkhidmatan penyedia perkhidmatan internet kami atau pembekal lain.

Anda bersetuju bahawa anda akan bertanggungjawab sepenuhnya atas segala kerosakan yang disebabkan oleh pelanggaran hak cipta, tanda dagangan, atau hak milik lain, atau kerugian atau kerugian lain yang disebabkan oleh penggunaan Laman Web Kami oleh anda.

Pendaftaran Penggunaan Laman Web Kami mungkin memerlukan anda mendaftar dan memberikan maklumat peribadi tertentu untuk mengakses dan / atau memuat turun maklumat dan bahan tertentu, dan / atau untuk mendaftar ke senarai surat Luxasia (M) Sdn Bhd. Anda boleh memilih untuk tidak memberikan maklumat peribadi apa pun, tetapi jika anda enggan memberikan maklumat wajib yang diperlukan, anda mungkin tidak dapat menyelesaikan proses pendaftaran.

Dengan mempertimbangkan Luxasia (M) Sdn Bhd yang membenarkan anda menggunakan laman web ini, dalam mendaftar dan memberikan maklumat peribadi tersebut, anda menyatakan dan menjamin bahawa: (a) maklumat mengenai diri anda adalah benar, tepat, terkini, dan lengkap (selain daripada pilihan item) seperti yang dikehendaki oleh pelbagai borang pendaftaran di laman web ini ("Data Pendaftaran") dan (b) anda akan menyimpan dan segera mengemas kini Data Pendaftaran untuk memastikannya benar, tepat, terkini dan lengkap. Sekiranya anda memberikan maklumat yang tidak benar, tidak tepat, tidak terkini atau tidak lengkap, atau jika Luxasia (M) Sdn Bhd mempunyai alasan yang munasabah untuk mengesyaki bahawa maklumat tersebut tidak benar, tidak tepat, tidak terkini atau tidak lengkap, Luxasia (M) Sdn Bhd mempunyai hak untuk menggantung atau menghentikan akaun anda dan menolak sebarang dan semua akses semasa dan masa depan ke dan penggunaan Laman Web Kami.

  1. Privacy

You have read Luxasia (M) Sdn Bhd Privacy Policy, the terms of which are incorporated herein and which are an integral part of the Terms and Conditions, and you agree that the terms of such policy are reasonable.

You consent to the use and processing of your Registration Data and other personally identifiable user information by Luxasia (M) Sdn Bhd and/or its third party providers and distributors in accordance with the terms of and for the purposes set forth in the Luxasia (M) Sdn Bhd’s Personal Data Protection Policy and Privacy Policy. You acknowledge and agree that the technical processing of Our Websites and the transmission of transaction messages relating to the products and services on Our Websites may involve (a) transmissions of your Registration Data and other data collected and maintained by Luxasia (M) Sdn Bhd with regard to you, over various networks and to various countries; and (b) changes to conform and adapt your Registration Data and other data collected and maintained by Luxasia (M) Sdn Bhd with regard to you to technical requirements of connecting networks or devices.

  1. Privasi

Anda telah membaca Dasar Privasi Luxasia (M) Sdn Bhd, syarat-syaratnya digabungkan di sini dan yang merupakan bahagian tidak terpisahkan dari Terma dan Syarat, dan anda bersetuju bahawa syarat polisi tersebut adalah munasabah.

Anda bersetuju dengan penggunaan dan pemprosesan Data Pendaftaran anda dan maklumat pengguna lain yang dapat dikenal pasti oleh Luxasia (M) Sdn Bhd dan / atau penyedia dan pengedar pihak ketiga sesuai dengan syarat dan untuk tujuan yang dinyatakan dalam Dasar Perlindungan Data Peribadi dan Dasar Privasi Luxasia (M) Sdn Bhd. Anda mengakui dan bersetuju bahawa pemprosesan teknikal Laman Web Kami dan penghantaran mesej transaksi yang berkaitan dengan produk dan perkhidmatan di Laman Web Kami mungkin melibatkan (a) penghantaran Data Pendaftaran anda dan data lain yang dikumpulkan dan dikendalikan oleh Luxasia (M) Sdn Bhd yang berkenaan dengan anda, melalui pelbagai rangkaian dan ke pelbagai negara; dan (b) perubahan untuk menyesuaikan dan menyesuaikan Data Pendaftaran anda dan data lain yang dikumpulkan dan dikekalkan oleh Luxasia (M) Sdn Bhd berkenaan dengan anda dengan keperluan teknikal menghubungkan rangkaian atau peranti.

  1. Disclaimer

The information and materials contained in Our Websites, including text, graphics, links or other items are provided “As is”, “As available”. No warranty of any kind (implied, express or statutory) is given in conjunction with the information and materials contained herein including but not limited to accuracy, adequacy or completeness; non-infringement of third party rights; title; satisfactory quality, merchantability; fitness for a particular purpose and freedom from computer virus. Luxasia (M) Sdn Bhd expressly disclaims liability for any loss or damage arising out of or in connection with the reliance on, use of or inability to access such information and materials.

Links to third party websites contained in Our Websites are provided for your convenience only, and not for the purposes of making any endorsement or recommendation thereof. Luxasia (M) Sdn Bhd does not warrant and is not responsible for the content, privacy policy or practices of websites that you access through links which are contained in Our Websites.

  1. Penafian

Maklumat dan bahan yang terdapat dalam Laman Web Kami, termasuk teks, grafik, pautan atau item lain disediakan "Seperti apa adanya", "Seperti tersedia". Tiada jaminan apa-apa jenis (tersirat, tersurat atau berkanun) diberikan bersama dengan maklumat dan bahan yang terkandung di sini termasuk tetapi tidak terhad kepada ketepatan, kecukupan atau kelengkapan; tidak melanggar hak pihak ketiga; tajuk; kualiti yang memuaskan, kebolehdagangan; kecergasan untuk tujuan tertentu dan bebas dari virus komputer. Luxasia (M) Sdn Bhd dengan tegas menolak tanggungjawab untuk sebarang kehilangan atau kerosakan yang timbul dari atau berkaitan dengan pergantungan, penggunaan atau ketidakupayaan untuk mengakses maklumat dan bahan tersebut.

Pautan ke laman web pihak ketiga yang terdapat dalam Laman Web Kami disediakan untuk kemudahan anda sahaja, dan bukan untuk tujuan membuat sokongan atau cadangan daripadanya. Luxasia (M) Sdn Bhd tidak menjamin dan tidak bertanggungjawab terhadap kandungan, dasar privasi atau amalan laman web yang anda akses melalui pautan yang terdapat dalam Laman Web Kami.

  1. D) LANGUAGE OF THIS PERSONAL DATA PROTECTION POLICY

In accordance with the requirements of the PDPA, this Personal Data Protection Policy is issued in both English and Bahasa Malaysia. In the event of any inconsistencies or discrepancies between the English version and Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.

  1. D) BAHASA DASAR PERLINDUNGAN DATA PERIBADI INI

Sesuai dengan keperluan PDPA, Dasar Perlindungan Data Peribadi ini disediakan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat ketidakseragaman atau percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

Updated as at 1st September 2021

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Search

Shopping Cart

Your cart is currently empty.
Shop now